STINE JENSEN: EEN FILOSOFISCH ONDERZOEK NAAR DE WAARDE VAN OOSTERSE WIJSHEID VOOR HET WESTEN

Verslag – Woudkapel Bilthoven 11-11-2024

Maandagavond was Stine Jensen te gast in de Woudkapel. De zaal was bomvol.

Helder, overzichtelijk en in toegankelijke taal, vertelde Stine Jensen over haar wedervaren met Oosterse wijsheid.

Ze is onlangs heringetreden in het universitaire wereldje als publieksfilosofe aan de Erasmus in Rotterdam. Toen ze 36 jaar oud ditzelfde wereldje verliet, was dat vanwege fysieke en mentale uitputting. De stress van de aandacht die zij trok en de eisen die op haar afkwamen als vers gepromoveerde filosofe – de prestatiedruk van een universitair docent en de interne spanning op de Groningse faculteit – in combinatie met de zorg voor een baby van een jaar werd haar teveel. Stine verliet de uni en ging een opleiding volgen voor Yoga-docente.

Zo maakte zij kennis met, beter gezegd: ervoer zij wat het is ‘los te laten’, het theoretisch doorgronden via boekenwijsheid eventjes te laten voor wat het was, de maakbaarheid van het leven te relativeren en de waarde te ervaren van het motto van Henk Oosterling: waar geen wil is, is een weg.

In drie boeken heeft ze deze ervaring gedeeld met het Nederlandse publiek: Go East, Goeroes en Goddeloos.

‘Zoals zij het ziet’ (Alba de Céspedes), misschien is deze boektitel wel de meest pregnante samenvatting van de wirwar aan gedachten en gevoelens die Stine weet te leggen in de verantwoording van haar eigen ontwikkeling. Anders dan Alba de Céspedes, een volbloed feministe die de maatschappelijke suprematie van de man ongenadig blootlegt, profileert Stine zich als een zachtmoedige vrouw met balsem voor de individuele ziel. Geen Kenau – ze gaf kwetsbaar toe niet echt raad te weten met een vraag uit het publiek in hoeverre oorlog toch typisch een mannenzaak lijkt te zijn.

Haar presentatie van de goede (Go East) en minder florissante kanten (Goeroes) van haar ervaring met Oosterse yoga en meditatie resulteert deze avond in een troostrijke boodschap aan al die door de dagelijkse ratrace gebutste, overspannen en anderszins gestreste Westerlingen om tijd en aandacht in te ruimen voor herstel van hoofd en hart.

De Oosterse aandacht voor heel de mens wordt ook wel gezien als een welkom alternatief voor de leegte van een godloos universum. Haar laatste pennenvrucht, Goddeloos, gaat niet voor niets in op de mogelijkheid  van een soort spirituele religiositeit.

Al met al maakt Stine Jensen deze avond duidelijk dat het toekennen aan haar van een leerstoel publieksfilosofie de deur opent naar een milde introductie van zachte krachten in deze tijd van lomp, bruut om niet te zeggen liederlijk streven naar rijkdom en macht.

Warrie Schuurman

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *